Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2018 13:11 - Руанда - пътепис и снимки (2)
Автор: balebalev Категория: Други   
Прочетен: 3740 Коментари: 11 Гласове:
13

Последна промяна: 14.01.2018 15:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
На сутринта констатирах, че са ме нахапали комари, и че на терасата има негър, който работи на компютър. Негърът предложи да ни наглежда багажа, докато закусим. Ние си помислихме, че е от персонала, но впоследствие се оказа, че това е знаменитият нигериец Долапо, когото ние наричахме дискретно Шкафо. Странстващ журналист и писател, голям ценител на женската красота, а също така и лицето, което спеше на един креват в нашата стая. За закуска имаше омлет и воднисто кафе. Запознахме се с управителя на обекта - симпатичен и услужлив младеж на име Дезире. След като хапнахме, решихме да се поразходим из града, защото така и така трябваше да чакаме нашите, блокирани в Истанбул приятели. Багажа го оставихме, защото Долапо ни каза, че там дори да си забравиш портмонето на масата в ресторанта, сутринта ще си го намериш непокътнато.
Така че окачихме по един апарат на вратовете и тръгнахме с вълнение в сърцата, да открием какви чудеса ще ни предложи руандайската столица Кигали. За моя огромна радост, непосредствено до квартирата имаше малко гето с тесни и опикани улици. Веднага се набутахме вътре и направихме няколко снимки на сополиви африкански деца. После пак излязохме на една хубава и чиста улица, около която имаше много саксии с разсад на декоративни растения. Направи ни впечатление, че между гетата има доста богаташки хасиенди тип "Бояна и Драгалевци". Със същите дебели зидани огради и кичозни орнаменти. Хората бяха супер! С много хубави и чисти дрехи, с красиви лица и съвършена кожа, без никакви пришки и брадавици. Повечето жени бяха с пъстри носии и носеха най-различни неща на главите си. Включително и мотики. Всички ни се радваха, махаха ни и ни наричаха музунгу. За щастие нямаха нищо против да ги снимаме, а доста от тях също ни снимаха. С някои си разменяхме шеги и се заливахме от смях. Голямо щастие!
По някое време попаднахме на едно стръмно надолнище с трева и бурени, и падна голямо търчане, щяхме да си изпочупим краката. После стигнахме до някакво централно място, но там имаше бариера и кабинка за охрана. От кабинката за охрана се подаде един негър и ни каза да се разкараме. Рекохме да влезем в мола. Там на вратата ни спря мъж с калашник и ни провери с металотърсачка. Каза да си отворим раниците и констатира, че вътре имаме шишета с минерална вода, каквато се продава в мола. Извади червен маркер и най-церемониално написа на бутилките "ОК". В мола нямаше никакъв човек освен продавачките. Направо беше призрачен мол. После намерихме една сергия, където имаше много вкусни, прясно изпържени самоси с кайма или със зеленчуци. Купихме си и от двата вида - струваха по 20 стотинки бройката. После на Феликс му се доядоха банани, но никой не можа да ни упъти къде има пазар. Едно нахакано типче ни поведе нанякъде, обаче накрая ни набута в баничарницата на един негов човек. Ние му викаме: "Банани, бе! Банани!", а той - "Колко метра?". Ай сиктир! Банани на метър. А и може ли в Африка да не знаеш какво е банани?! Помотахме се още малко по главната, обаче беше голяма шумотевица и решихме да намерим някое по-спокойно кварталче. Открихме много приятно заведение, където пекат пици на жар, а има и тераса с изглед. От помпозната сграда, част от кояте беше нашето заведение, се вееше руското знаме. Долу пък имаше един светофар, на който стоеше ушев. Ушев съблюдаваше как се спазват правилата за движение и безопастност по пътищата и си въртеше синджирче около показалеца. По едно време се появи пиян негър, който носеше бира в ръка и пресече на зиг-заг, на червено, точно пред погледа на ушев. Ушев не даде реакция и продължи невъзмутимо да си върти синджирчето. Това ни зарадва, защото разбрахме, че в Руанда няма проблем да се наливаш с бира по улиците. Решихме веднага да пробваме, платихме си сметката и тръгнахме да търсим клек-шоп, където продават бира. За добро или за зло обаче, вместо клек-шоп, открихме една много примамлива пивница от типа ресторант-градина. Бай Ганьо Германеца веднага се осведоми дали там се пуши и дали може да донесат пепелник. Келнерът обаче не беше чувал думата пепелник, на никой от познатите ни езици, та се наложи да му рисувам пепелник с димяща цигара, на обратната страна на листчетата, на които пише сметката. Келнерът беше някакъв тъп и пак не стопли. Добре че се появи един негов по-буден съратник, който донесе плитка стъклена чаша, с обяснението, че такова като нарисуваното там нямат.
След това заведение се прибрахме пак в хостела и седнахме на двора, да пием бира с Дезире и Долапо. Попитахме Дезире как така Руанда е много бедна, а всичко в Кигали блести от чистота, прясно боядисано е, гъмжи от красиви градинки и декоративни растения, асфалтът и маркировката са в идеално състояние и т.н. Той каза, че хората там били много задружни и всяка седмица се събирали по кварталному и дискутирали належащите ремонти и подобрения. Много ни хареса. Даже случайно видяхме точно такова събрание. После попитахме Долапо дали в Уганда е опасно и дали там има деца с калашничета, които стрелят на месо. Долапо отговори, че в Уганда е много опасно. Там било толкова опасно, че жените директно ти скачали на врата, а били и двойно по-засукани от руандайските. След което прихна да се смее с белите си Долаповски зъби.
Вечерта дворът се превърна в мутренска дискотека. Подсилиха яко музиката, а от продълговатата барака с неясно предназначение се разнесе оглушително думкане. Дезире ни обясни, че това е единственият боулинг в цяла Руанда и околията ѝ. Тук идвали дори гъзарите от Танзания и Конго, да потъркалят. И наистина, след малко дворът пламна от мутренски джипове с чужди номера. Абсолютно позната, мила родна картинка, от средата на 90-те. Не стигат джиповете, ами довтаса и автобус с ученици. Ужас! Ние мислехме да чакаме нашите приятели от Истанбул, които би трябвало да пристигнат около един през нощта, обаче така се напукахме с бири, че още преди полунощ сдадохме багажа. Качихме се криво-ляво до стаята, проснахме се на креватите с продрани мрежи и се оставихме на благоволението на стръвните маларийни комари.

image

image

image

image

image

image

image

image
Долапо




Гласувай:
14



1. rustam - Чудесно четиво, с кеф го прочетох. ...
14.01.2018 14:54
Чудесно четиво, с кеф го прочетох. Интересно ми е как в тази Руанда до неотдавна е имало гражданска война, даже пишеха за геноцид...Не ги ли щракна Дезире и журналиста?
цитирай
2. vesever - Снимките в близък план са много д...
14.01.2018 15:50
Снимките в близък план са много добри!
Поздрави!
цитирай
3. balebalev - Чудесно четиво, с кеф го прочетох. ...
14.01.2018 15:54
rustam написа:
Чудесно четиво, с кеф го прочетох. Интересно ми е как в тази Руанда до неотдавна е имало гражданска война, даже пишеха за геноцид...Не ги ли щракна Дезире и журналиста?


Дезире го нямам, а журналиста го добавих. Ние с него сме приятели във Фейсбука. Той ми пише чат-пат "Dobri utra!". :)
цитирай
4. balebalev - Снимките в близък план са много д...
14.01.2018 15:55
vesever написа:
Снимките в близък план са много добри!
Поздрави!


Радвам се, че Ви харесват. Снимам само с едно твърдо 50мм обективче, което е идеално за портрети. :)
цитирай
5. vesever - Супер Ви се получава! Аз съм любител ...
14.01.2018 19:48
Супер Ви се получава! Аз съм любител фотограф и скоро планувам да си взема професионален апарат.
Обаче тъй като повечето хора поради неразбираеми за мен причини се страхуват да се показват, почти не снимам хора, а предимно природата и себе си :)))
Лека вечер!
цитирай
6. apostapostoloff - Балък, заеби тия пинизи,
15.01.2018 11:38
ами кажи колко негреси опраска.
цитирай
7. balebalev - Балък, заеби тия пинизи,
15.01.2018 11:49
apostapostoloff написа:
ами кажи колко негреси опраска.


По-прост от всякога. :)
цитирай
8. predatorkapredatorka - бай бале..бело има ли ефтинко?
15.01.2018 11:59
заеби тезз маймуни,
на кого му пука..с колко се фотнал..
или,искаш да надминеш луТката въскъ?
ее, полу1ава ти се
благодарско..
цитирай
9. balebalev - заеби тезз маймуни, на кого му пука. ...
15.01.2018 12:15
predatorka написа:
заеби тезз маймуни,
на кого му пука..с колко се фотнал..
или,искаш да надминеш луТката въскъ?
ее, полу1ава ти се
благодарско..


Добре де, какво става?! Днес цял ден валят коментари от простаци и ненормалници. Сигурно обикновените хора са на работа.
цитирай
10. troina - сорка..заЕби..
15.01.2018 12:28
у нас рОботят..мамуните
а в Маймунландия се късът,
глеаам..
цитирай
11. mar866 - ...
16.01.2018 19:20
balebalev написа:
Днес цял ден валят коментари от простаци и ненормалници. Сигурно обикновените хора са на работа.
Ми то Апостолов си го знаем, другите са на Юла и два подмазвачески на Веска, която си снима пръдните;)))
А в блога пак се появи Деспа (оная дето наеба Бекса и прееба баба Еленица), но не я "виждам" тук. Тя се върти около Икономиста, сигур' иска да я вози на....жипчето:)))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: balebalev
Категория: Други
Прочетен: 539138
Постинги: 224
Коментари: 2181
Гласове: 1159
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031