Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.02.2013 11:16 - Оставка! Къде е Борисов? България гори
Автор: bulgarianland Категория: Новини   
Прочетен: 707 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 20.02.2013 11:23


image

Днес Борисов си отива. Това пролича всъщност още вчера, когато се случи нещо небивало: Борисов го нямаше. Криеше се от хаоса по улиците на България, където народът късаше негови снимки. За първи път той фатално закъсня.

Българският премиер не успя да поднесе своя последен венец. Той беше предназначен за Апостола на свободата и трябваше да бъде положен там, където гарванът е грачел грозно и зловещо преди 140 години. Други се явиха от негово име и бяха освиркани от множеството. Грозна и зловеща беше гледката на струпаната охранителна мощ, която пазеше избраниците на народа от самия народ.

В това знаково отсъствие на премиера има много символика. Унизителният страх се оказа доминанта в публичното поведение на Борисов от мига, в който народът започна да къса по улиците на България негови снимки и да скандира “Оставка!”.

Тътенът на улицата
Феноменалният нюх на Борисов, който го превърна в “любимо народно суеверие, нещо като подкова, окачена на вратата” (по Николай Михайлов), му изневери; неговите пеленгатори, които безпогрешно го водеха през вестникарските страници на тиражните медии и услужливите телевизионни студия, се оказаха парализирани от собствения му уплах, от впечатляващата му нерешителност и паника пред тътена на улицата. И той за първи път фатално закъсня.

Когато все пак се яви, вече беше късно, сценарият беше сбъркан, тонът бе неверен, посланията – противоречиви, а за поддържаща женска роля беше избрана фалшива изпълнителка.

Търсеният резултат – да се успокои растящото напрежение на улицата – не бе постигнат. Нещо по-лошо: очевидното управленско безсилие, фрапиращата некомпетентност на основните играчи в отбора (подменяни без обяснение, без логика) и небивалата наглост в публичното поведение на Борисов, превърнала се в една от емблемите на този кабинет, доведоха до ескалиране на напрежението, до радикализиране на протестите, които започнаха като антимонополни и прераснаха в антиправителствени.

Хаотичното тичане на репортери и оператори подир хора с кървящи рани по главите наподобява някаква буквална метафора на хаоса, от който обществото не успява да се измъкне вече толкова много години.

Къде е Борисов?
Улицата вече не е в състояние да чуе дори неизпълнимите обети на премиера – за цената на тока, за мигновеното отнемане на лиценза на ЧЕЗ (“до края на деня”!), за възмездието. Улицата иска да падат глави, въпреки че точно в този момент това доникъде няма да ни доведе. Взривено е доверието, изчезнал е смисълът на думите, изчерпано е търпението на хората.

Впрочем, този протест е страшно закъснял. Трябваше да се случи отдавна – не като “анекс” към договора за управление на държавата, а като част от него.

Бойко Борисов се скри от тътена на улицата. Вчера, от добре охраняваната територия на властта, той заяви, че няма да подаде оставка. Но това беше вчера

Boiko Borisov На избори сме се явявали ГЕРБ винаги, когато ЦИК, РИК и закона сте го писали БСП, ДПС или Синята коалиция. Винаги! Ние никога не сме се явявали на избори, за да ни упреква някой, че ще искаме да манипулираме изборите по наши правила. След като искат такова управление на държавата, да го имат! Аз няма да участвам в управление, в което полицията ще се бие с хора, или съответно няма да има политически дебат, а ще се плашим с протести. Защото наблюдавам какво правят представителите на БСП, ДПС и Синята коалиция разбира се – те се оправдават с протеста, казват: „Виждате ли хората какво казват?”, не с Вашата политика, а какво казват хората на улицата! Добре, щом народът иска по този начин – улицата да управлява държавата, да го направи. Така че още веднъж благодаря на всички, които са ни подкрепяли.
Колеги, (към членовете на Министерския съвет) няма да правим структурни промени днес, отиваме и завършваме заседанието.
На обяд, госпожо Цачева, по надлежния ред ще депозирам оставката на кабинета, надявам се по съответната технология да бъде приета.
Желая Ви лек ден!





Гласувай:
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bulgarianland
Категория: Тя и той
Прочетен: 274380
Постинги: 216
Коментари: 73
Гласове: 193
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031