Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.12.2012 18:24 - За Мъже и Жени
Автор: bulgarianland Категория: Тя и той   
Прочетен: 663 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 20.12.2012 18:25


Oт утре влизат в сила нови разпоредби, според които застрахователите в Европа ще трябва да прилагат еднакви цени за едни и същи застрахователни продукти, без значение от пола.

Това означава, че цените на застраховките биха могли да се покачат или да паднат в краткосрочен план за някои категории клиенти, като вероятно ще се изравнят с течение на времето. Промяната идва, след като Съдът на Европейския съюз постанови, че разликите в размера на застрахователните премии за мъжете и жените, дължащи се единствено на пола, са несъвместими с принципа на независещо от пола ценообразуване, залегнал в законодателството на ЕС за равенство между половете, и с Хартата на основните права на ЕС.

"Равенството между половете е основно право в Европейския съюз и Съдът на Европейския съюз ясно постанови, че то се прилага и при застрахователното ценообразуване", заяви заместник-председателят на Комисията Вивиан Рединг, комисар на ЕС по въпросите на правосъдието. "Застрахователният сектор имаше на разположение повече от година да се подготви за преминаването към независещо от пола ценообразуване и през този период Европейската комисия помогна на сектора да се адаптира към промяната. Комисията ще наблюдава как застрахователният сектор ще прилага тези нови разпоредби на практика", добави Рединг.

В решението си от 1 март 2011 г. Съдът на ЕС даде на застрахователите срок до 21 декември 2012 г. да променят политиката си на ценообразуване, за да осигурят равно третиране на отделните си клиенти - мъже и жени - по отношение на застрахователните премии и обезщетения.

След решението на Съда през септември 2011 г. заместник-председателят Вивиан Рединг се срещна с водещи европейски застрахователи, за да обсъдят как Комисията може да помогне на сектора да се съобрази с решението на Съда. В резултат на това на 22 декември 2011 г. Комисията предостави на застрахователния сектор конкретни насоки за изпълнение на решението.

В момента един внимателен млад шофьор мъж плаща повече за автомобилна застраховка единствено поради факта, че е мъж. Съгласно решението на Съда застрахователите вече няма да могат да използват пола като единствен определящ фактор за риска, за да обосноват разликите между премиите на отделните застраховани лица. Заплащаните премии от внимателните шофьори — както мъже, така и жени — обаче ще продължат да се понижават в зависимост от поведението на отделния водач, се допълва в съобщението, публикувано на официалната страница на ЕС. Решението не засяга използването на други фактори за определяне на риска (като например възрастта или здравословното състояние) и цените ще продължават да зависят от риска.
image

Полът е определящ фактор за оценката на риска при най-малко три основни категории продукти: автомобилни застраховки, застраховки "Живот"/рентни застраховки и частни здравни застраховки. И в трите категории има вероятност при преминаване към независещо от пола ценообразуване да има последици за премиите и/или обезщетенията за мъжете и жените на индивидуално равнище. В зависимост от конкретния продукт премиите могат да нараснат или да намалеят за определени категории потребители.

Застрахователните услуги са конкурентен и иновативен сектор. Той трябва да бъде в състояние да въведе тези промени и да предложи атрактивни, независещи от пола продукти на потребителите без неоправдано голям ефект върху цялостното равнище на цените. Спадането на някои цени, което произтича от независещото от пола ценообразуване, следва да достигне потребителите с оглед на справедливостта така, както и покачването на други цени, се казва още в съобщението.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bulgarianland
Категория: Тя и той
Прочетен: 276853
Постинги: 216
Коментари: 73
Гласове: 193
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930