Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2013 09:00 - Хората са жадни за кръвта на политиците
Автор: bulgarianland Категория: Новини   
Прочетен: 510 Коментари: 0 Гласове:
0



В Гърция вече падат глави.

image

8 години затвор и глоба от 520 000 евро - така бившият гръцки министър на отбраната Акис Цохацопулос ще изкупува греховете си. Той беше осъден за укриване на доходи.

Към бившия министър на отбраната Акис Цохацопулос бяха отправени упреци, че не е декларирал луксозната си вила в Атина, закупена през 2009-та, както и че в периода 2006 - 2009 е укрил доходи в размер на 100 000 евро. Сега съдът призна 73-годишния политик за виновен.

Освен наложената присъда от 8 години затвор и глоба от 520 000 евро, съдът разпореди и конфискуването на недекларирания имот, който ще бъде продаден на търг. Според юристите, присъдата е много тежка, но приемлива от гледна точка на високия пост, който е заемал Цохацопулос.

Акис Цохацопулос започва политическата си кариера през 1960-те години в Мюнхен като заместник на лидера на социалистите Андреас Папандреу. От там той се бори срещу хунтата. Цохацопулос е един от основателите на гръцката ПАСОК, която печели грандиозна победа на изборите през 1981 година. Той става номер 2 в партийната йерархия. След смъртта на Папандреу, бащата на ПАСОК, Цохацопулос се устремява към лидерството, но не успява да се наложи срещу трезво действащия Костас Симитис.

Недвижими имоти, банкови сметки и други...
Цохацопулос губи доверието и на съпартийците си, когато през 2004 година се жени за 30 години по-млада от него жена. Сватбата си отпразнува в луксозен хотел в Париж. През 2010 година семейството купува луксозна къща с изглед към Акропола, чиято цена е около 7 000 евро на квадратен метър. Прокуратурата започва разследване, а Цохацопулос непрекъснато повтаря, че къщата всъщност не е негова, а на съпругата му. Адвокатът на Цохацопулос твърди, че къщата принадлежи на съпругата на политика, а покупката е абсолютно прозрачна и е финансирана чрез банкови кредити.

Съдът обаче е на друго мнение и ето, че сега издаде ефективна присъда от 8 години затвор. За последните няколко дни това е вече второто съдебно решение със сигнален характер срещу високопоставен гръцки политик. Миналата седмица дългогодишният кмет на Солун Василис Папагеоргопулос беше осъден на доживотен затвор за многократно присвояване на средства. И двамата политици категорично отхвърлят обвиненията и твърдят, че са жертва на политически мотивирани съдебни процеси. "Хората са жадни за кръвта на политиците" - така бившият солунски кмет коментира доживотната си присъда.

Просто изкупителни жертви?
Политологът публицист Димитрис Економу гледа на нащата другояче. "Обществото не иска кръв, а справедливост. Когато навремето ние журналистите разследвахме някоя корупционна афера, политиците винаги ни казваха, че ако имаме доказателства ,трябва да сезираме съда. Сега съдебните власти са тук. И доказателствата бавно изплуват на бял свят."

Някои журналисти в Гърция обаче смятат, че съществува опасност един политик като Цохацопулос да бъде инструментализиран като изкупителна жертва, за да бъдат покрити други афери. "Гърците отдавна коментират списъците с евентуални укриватели на данъци и други скандали в страната. Никой обаче не вярва сериозно, че корупцията е ликвидирана, само защото двама известни политици са осъдени на затвор", казва журналистът Панос Космас.

А бившият министър на отбраната Цохацопулос ще трябва още веднъж да се изправи пред съда тази година. Той е обвинен в получаването на подкупи за доставките на германски подводници и закупуването на ракетни установки от Русия. Цохацопулос отхвърля обвиненията и твърди, че не той лично, а целият кабинет е вземал решенията за оръжейните доставки.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bulgarianland
Категория: Тя и той
Прочетен: 274399
Постинги: 216
Коментари: 73
Гласове: 193
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031