Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2013 12:29 - Как се прахосват пари
Автор: bulgarianland Категория: Политика   
Прочетен: 902 Коментари: 1 Гласове:
2



Бонус за идване навреме на работа, за използване на компютър, за владеене на чужд език – това са само някои от най-абсурдните примери за “щедрото” боравене с парите на гръцките данъкоплатци. Ето още такива “прегрешения“: “Подаръци” за всички от сърце

image

Държавните служители могат да се пенсионират на 50-годишна възраст. Има администрация за едно езеро, което изобщо не съществува, а лесничеите получават надбавка за това, че работят на открито. Всичко това звучи абсурдно, но е нищо в сравнение с нещата, които ще изброим оттук нататък:

Гръцки стандарт: 14 месечни заплати

Неомъжени или разведени дъщери на работещи в публично-правния сектор получават след смъртта на родителите си тяхната пенсия. Около 40 000 жени в Гърция са облагодетелствани от този регламент, който струва около 550 милиона евро на година. Това обременява социалната система дотам, че според изчисления на експерти без радикални ограничения през идните 15 години социалната мрежа в страната ще рухне.

От пълна разруха е застрашена и пенсионната система. Ето защо: държавните чиновници се радват не само на пълна защита срещу уволнения. Те могат да излизат и да получават пенсия също и преди да са навършили 50 години. Това великодушно правило е причината, поради която държавните разходи за пенсии в Гърция растат много по-бързо, отколкото в другите страни от Европейския съюз.

Това далеч не е единственият пример за облагодетелстване на държавни служители. Чрез различни бонуси те могат да печелят допълнително – до 1.300 евро на месец. Парични надбавки се отпускат например за използването на компютър, за владеенето на чужд език или за идване навреме на работа…

И още абсурди: всички на държавна служба в Гърция получават 14 месечни заплати. Половин месечна заплата има за Великден. Другата половинка се изплаща през лятото. 14-та заплата идва по Коледа, което облагодетелства една част от браншовете – таксита, ресторанти и фризьорски салони могат съвсем легално да изискват специална, по-висока цена, като един вид коледен подарък.

Да си на държавна служба в Гърция…

На коледен подарък прилича и отношението на държавата към един провалил се концерн. Години наред профсъюзите блокираха приватизацията на безнадеждно задлъжнялата авиокомпания Олимпик Еруейз. Това струваше милиони на данъкоплатците, докато работещите в авиокомпанията можеха да летят безплатно докъдето си поискат.

Правителството наливаше данъчни пари в Олимпик Еруейз също и след като местни частни авиокомпании отдавна предлагаха много по-евтини полети. През 2008 г. Олимпик Еруейз беше продадена, а 4.600-те служители получиха от държавата щедри обезщетения или пък бяха назначени на друга държавна служба. С други думи: да си на държавна служба в Гърция е като шестица от тотото. Пардон, беше…




Гласувай:
2


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. dedenze - Ех....
09.01.2013 17:07
дано някога ги стигнем гърците и техните "кризи" !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bulgarianland
Категория: Тя и той
Прочетен: 276450
Постинги: 216
Коментари: 73
Гласове: 193
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930