Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2012 13:30 - България превес
Автор: bulgarianland Категория: Тя и той   
Прочетен: 600 Коментари: 0 Гласове:
1



Всъщност, една от най-значимите последици на наличието на корупция в България е, че то стимулира и преутвърждава съществуващия в България превес на непроизводителното над производителното предприемачество. Доколкото при непроизводителното предприемачество няма създаване на нова стойност, очевидно е, че с оглед на икономическия растеж този вид предприемачество е определено нежелателен, докато другият вид е просто същностно необходим. Корупцията, която по същността си е присвояване на ресурс, е рай за непроизводителното предприемачество. Тя създава стимул сили, умения, и всякакви други средства да се изразходват само за преразпределяне на вече създаденото, а не за производство. Всъщност, това е едно от проявленията на връзката между корупцията и неефикасното разпределение на ресурсите. Всичко това влошава условията за правене на бизнес в България, но се отразява особено силно на малкия и средния бизнес. Като правило, високите сделкови разходи и ниската степен на конкуренция удрят първо малките и средните предприятия и ги лишават от най-ценните им качества, а именно гъвкавостта, адаптивността, способността им да създават работни места и да напипват постоянно откриващите се нови ниши за производство. Този удар върху малките и средните предприятия е по същество удар по обществената подкрепа за стопанските реформи, защото именно тези предприятия са най-силно заинтересованата от дълбочината и успеха на реформите част от обществото. На първо място, корупцията изменя имуществените права, като създава възможност за присвояване на обществени ресурси, и влошава характеристиките на тяхното прилагане.
Основна причина за това е корупцията в законодателната власт, която определя правилата, и в съдебната, която ги прилага. Това затруднява всяка съзидателна стопанска дейност.
Но ефектът на корупцията не спира дотук. Нейното присъствие оформя взаимоотношенията между стопанските субекти, засяга неформалните правила на поведение, към които те се придържат. Така тя изкривява цялостната институционална рамка на икономиката, която се състои от формалните и неформалните ограничения върху човешкото поведение и от характеристиките на тяхното прилагане. Едно от проявленията на този ефект е ниското ниво на доверие, което съществува в България. Става въпрос за доверие на всички нива – доверие към съконтрагентите, към държавната администрация, към магистратурата, към способността на икономическата система изобщо да създаде приемливи условия за работа. По този начин корупцията спомага за утвърждаването и за потвърждаването на умствени модели за действителността в България, според които “всички са маскари”, установяването на дългосрочни стопански връзки основани на доверие е нерентабилно и безсмислено и единственият път към успеха еднократният “удар”. По този начин корупцията е един от основните фактори, които правят сътрудничеството и доверието губеща стратегия в България. Липсата на сътрудничество и доверие спъва огромен брой сделки и напълно спира немалко от тях, по този начин стеснява обсега на пазарите и мащаба на специализацията. Нещо повече, води до превес на стопанска култура, основана на недоверие, подозрителност, готовност да се нарушават формалните норми и убеденост в рентабилността на присвояването. При такава стопанска култура растеж е невъзможен.



Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bulgarianland
Категория: Тя и той
Прочетен: 276892
Постинги: 216
Коментари: 73
Гласове: 193
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930